En son konular
» DreamBox Kullanıcılarına özel FLASHWIZARD 7.02 Türkçe
C.tesi Eyl. 17, 2016 8:48 am tarafından turnurbil

» Canli MAc Izleme linki
Perş. Kas. 19, 2015 8:42 pm tarafından fatih266

» E2 Setting 7,13,19,42
Paz Kas. 01, 2015 10:04 am tarafından codegen

» Redline Aradiginiz hersey tek link Her zaman guncel Arkadaslar
C.tesi Eyl. 26, 2015 5:57 am tarafından UCANKUS004

» Çökmüş Dreambox DM 500S Kurtarma
Salı Eyl. 22, 2015 12:43 pm tarafından yavoth

» DM800HD Clone Patched Images (Sim 2.01 SSL#84D OE2.0)
Perş. Tem. 02, 2015 2:38 pm tarafından Admin

» All Files in Our Enigma2 Addons
Çarş. Tem. 01, 2015 10:55 pm tarafından ttys

» E2 - Dreamboxedit_setup 5.1.1.1 ile İP TV eklemek
Paz Mart 22, 2015 1:48 am tarafından AHMCEL

» Ace Stream Media 3.0.3 programı ve paylaşım bölümü
Perş. Mart 05, 2015 1:59 pm tarafından Admin

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Haber

Html Kodları
http://www.btgroup.com.tr/tr/
Canli Radyo

Fbml Kodları

http://www.btgroup.com.tr/tr/
Aralık 2016
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Takvim Takvim


İSLAM BÜYÜKLERİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

İSLAM BÜYÜKLERİ

Mesaj tarafından Admin Bir Paz Şub. 26, 2012 10:33 pm

Soru 1 : Adı Numan, baba adı
Sabit, Hicretin 80.yılında Kufe’de doğup 150 tarihinde
Bağdat’ta vefat etmiştir.

İlmini babasının
vefatından sonra annesinin İmamı Caferi Sadıkla
evlenmesi neticesinde ondan almış,

Abbasi halifesi
Mansur’un kadılık teklifini kabul etmediği için hapse
atılmış ve işkence çekmiş olan Hanefi

mezhebinin kurucusu
olan mezhep imamımızın adı nedir?

Cevap : İmamı Azam Ebu Hanife.
Soru 2 : İslam’ın dört büyük
müçtehitlerinden biri olan, Muvatta isimli hadis
kitabının yazarı ve Maliki mezhebinin

kurucusu mezhep
imamımız kimdir?

Cevap : İmamı Malik İbni Enes.


Soru 3 : İslam’ın dört büyük
mezheplerinden biri olan Şafi mezhebinin imamı kimdir?


Cevap : İmamı Muhammed İbni İdris
El-Şafi.


Soru 4 : Hadis ilminde üstün
ilim ve yetkiye sahip olan, ezberinde bir milyon Hadis-i
Şerif olduğu rivayet edilen,

Müsned isimli hadis
kitabının yazarı ve Hanbeli mezhebinin imamı kimdir?


Cevap : İmamı Ahmet İbni Muhammed
İbni Hanbeli.


Soru 5 : İslam dünyasının en
büyük mutasavvıflarından olup Bağdatlı olarak tanınan,
çocuk yaştan beri dayısı Sırrı

Sakati hazretlerinin
yetiştirdiği bu büyük mutasavvıf (tasavvuf alimi)
kimdir?

Cevap : Cüneydi Bağdadi
hazretleri.


Soru 6 : 17.yüzyılda yaşamış,
VI. Murat’ın sarayında dört yıl görev yaptıktan sonra
asıl isteği olan seyyahlığı (gezginciliği)

tercih etmiş ve o
günden sonra dünyanın bir çok yerini dolaşmış olan ünlü
bir seyyahtır. İstanbul, Bursa, tüm

Anadolu, Rumeli,
Kırım, Viyana, Girit, Hazar Denizi, Volga dağları,
Mısır, Sudan, Arabistan, Hollanda,

Danimarka,
İspanya’yı dolaşıp hepsini yazmış ve bir kültür hazinesi
olarak “Seyahatname” isimli eserini

yazmış olan
gezginimiz kimdir?

Cevap : Evliya Çelebi.

Soru 7 : İslam alimlerinin en
büyüklerindendir. Hicri 450, miladi 1059 yılında
İran’ın Tus yani Meşhed şehrinin bir

köyünde dünyaya
geldi. Hicri 505, miladi 1111 de yine orada vefat etti.
İçtihadı Şafi mezhebine göre idi.

O kadar çok kitap
yazdı ki, ömrüne bölününce bir güne 18 sahife
düşmektedir. Hicri 484 de Bağdat’ta

Nizamiye medresesine
profesör oldu. Eserlerinden bazıları; Mearifüs Sünen,
Kimyayı Saadettir. İslami ilimleri

her yönüyle
inceleyen “İhyayı Ulumid-Din” adlı eserin de yazarı olan
bu alimimiz kimdir?

Cevap : İmamı Gazali.

Soru 8 : Avrupalılardan üç
asır önce küçük kan dolaşımını keşfeden müslüman bilgin
kimdir?

Cevap : İbnül Nefis (1210-1288).


Soru 9 : “Ben insan beynindeki
10 milyar sinir hücresinin birbiri ile bağlantılarını
görünce, iman etmekten başka çare

bulamıyorum” diyen,
1979 Nobel armağanını (ödülünü) kazanan müslüman bilgin
kimdir?

Cevap : Pakistanlı Prof.
Abdüsselam.


Soru 10: Newton’dan önce
diferansiyel hesabını keşfeden, cebir ilmini geometriye
ilk uygulayan, dünyanın çapını ve iki

meridyen arasını
doğru olarak hesaplayan müslüman bilgin kimdir?


Cevap : Sabit Bin Kurra.


Soru 11: Dünyanın en meşhur 20
astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinüs ve
kosinüs tabirlerini ilk defa

kullanan müslüman
bilgin kimdir?

Cevap : Battani (858-929).


Soru 12: Astronomi, matematik,
fizik, jeoloji, formatoloji, botanik alanlarında eserler
vererek asırlar sonrasına ışık tutan,

dünyanın yuvarlak
olduğunu, hem ekseni hem de güneş etrafında döndüğünü
Kopernik’ten tam 500 sene önce

ispat eden büyük
müslüman alim kimdir?

Cevap : Beyruni (973-1051).


Soru 13: Hayatını züht ve
ibadetle geçiren, annesine verdiği söz sebebi ile
Medine’ye geldiği halde Efendimiz (s.a.v.)’i

görememiş, ama onun
mübarek hırkasına kavuşmuş olan Allah dostu kimdir?


Cevap : Veysel Karani.

Soru 14: Tarihin felsefesini
yapan, tarihi bir bilim haline getiren, sosyolojinin
kurucusu, sosyal psikoloji, pedagoji ve

şehircilik uzmanı
“Mukaddime” adlı ünlü eserin sahibi müslüman düşünür
kimdir?

Cevap : İbni Haldun (1332-1406).


Soru 15: “Kin tutan kimseye
dostluk hatadır. Çıkrık çeviren anne ve nineler devlet
adamlarına lanet okurken, resmi

meclisteki
memurların onları övmeleri, alkışlamaları boşunadır”
gibi sözlerin sahibi olan, Bostan ve Gülistan adlı


eserin yazarı,
İranlı ünlü ilim adamı kimdir?

Cevap : Şeyh Sadi Şirazi.


Soru 16: İsmi Muhammed olup,
Semerkant’ın bir köyünde 280 yılında doğmuştur. Doğmuş
olduğu köyün adı ile şöhret

kazanarak yad edile
gelmiştir. Ehli Sünnet akidesine aykırı inanç
taşıyanlara karşı, eser yazarak ehli sünnet

akidesini müdafaa
eden ve bu hususta önderlik yapan, itikat mezhep
imamlarımızdan olan bu alimimiz kimdir?

Cevap : İmamı Maturidi.


Soru 17: Yoldaki işaretler adlı
kitabın yazarı kimdir?

Cevap : Seyyit Kutup.

Soru 18: Haçlı ordularına karşı
yiğitçe mücadele veren, saray hayatı nedir bilmeyen,
ömrünü at sırtında geçiren ve kendi

adı ile anılan
devlet kuran, 88 yıl Frenklerin elinde kalan Kudüs’ü
alarak, haçlılara en büyük darbeyi indiren

Kudüs fatihi
müslüman hükümdar kimdir?

Cevap : Selahaddin Eyyubi
(1137-1193).


Soru 19: Emperyalist Rusların
yıllar önce İslam topraklarını işgal ederek sıcak
denizlere doğru inme hülyasına karşı bir

avuç yanındaki
mücahit arkadaşlarıyla birlikte yılmadan, usanmadan,
çeyrek asrı aşkın bir zamandır şanlı

cihadını yapan ve
annesinin getirdiği Ruslarla uzlaşma teklifine şiddetle
karşı çıkıp hatta annesine bu meseleden

dolayı verdiği
kırbaç cezasını kendi çekip sırtını kırbaçlattıran,
tarihimizde Kartal lakabıyla anılan büyük İslam


mücahidi kimdir?

Cevap : Şeyh Şamil.

Soru 20: İslami mücadeleyi en
iyi bir şekilde firavunlar diyarı Mısır’da veren, Cemal
Abdunnasır gibi işbirlikcerin emriyle

susturulmak
maksadıyla hapishanelere atılmış ama taviz vermemiş,
iman fermanı verildikten sonra özür dilemesi

halinde affedileceği
söylendiğinde: “Bir müslüman bir kafirden özür dilemez”
diyerek şereflice şahadeti tercih

eden ve ümmete “Fi
Zilal-il Kur’an” (Kur’an’ın gölgesinde) adlı tefsiri
eser olarak bırakan alim, mücahit ve

şehit kimdir?

Cevap : Seyyid Kutup.

Soru 21: Kanun çıkmadan önce
yazdığı eser kanun çıktıktan sonra yargılanıp idam
edilen, mahkemeye hazırladığı

savunmasını
rüyasında gördüğü Allah Resulü (s.a.v.)’in işaretiyle
yırtan alimimiz kimdir ve hangi sebepten

dolayı idam edilmiş
ve eserinden sonra çıkan kanun nedir?

Cevap : İskilipli Atıf Hoca,
Şapka hakkındaki yazısından dolayı idam edilmiş, Şapka
Kanunu eseri yazmasından

sonra çıkmıştır.


Soru 22: 870 yılında
Türkistan’da doğan, asıl adı Ebu Nasır Muhammed İbni
Türkan olan, dini ilminden dolayı kadılık

yaptığı gibi tıp,
astronomi, matematik, felsefe ile de uğraşmış, Latince
ve Yunancayı öğrenip Aristo ve Eflatunun

eserlerini tetkik
edip, yüze yakın eser yazmış, kendisine Aristo’dan sonra
ikinci hoca manasına “Hoca-i Sani”

denilen felsefe
dünyasının tanınmış müslüman alimi kimdir?

Cevap : Farabi.

Soru 23: Asıl adı Numan olan
devrinin en büyük alimi ve Kara medresenin müderrisidir.
Somuncu baba diye bilinen şeyh

efendinin vefatı ile
yerine geçmiş ve Halveti tarikatı ile Nakşi tarikatının
birliği şeklinde olan Bayramiye tarikatını

kurmuştur. 1429 da
vefat eden veli Ankara’da adına yaptırılan caminin
avlusunda medfun edilmiştir.

Sultan Murat
kendisine “İstanbul’un fethi nasip olur mu ya veli”
dediğinde cevabı: “Hayır ne sen ne de ben

göremem ama şu
beşikte yatan oğlancığa nasip olsa gerektir” diyerek
kerametini göstermiştir. O beşikte yatan

oğlancık İstanbul’un
Fatihi Sultan Mehmet’tir. Bu veli kimdir?

Cevap : Hacı Bayram-ı Veli.


Soru 24: Hz. Osman (r.a.), Hz.
Ali (r.a.) ve Abdullah İbni Abbas (r.a.)’la görüşüp
onlardan ilim alan, Hz. Ömer (r.a.)’ın

halifeliği
döneminde Basra’da dünyaya gelen ve orada büyüyen züht
ve takva ile yaşamış, insanları hep buna

davet etmiş olan
büyük mutasavvıftır. Bazı ifadeleri şöyledir: “Kim
parayı aziz bilirse Allah (c.c.) onu rezil eder.”


“Dünya senin
bineğindir, binersen o seni taşır, o sana yüklenecek
olursa (onu sırtlanırsan) ölürsün”

Basralı bu büyük
alimimiz kimdir?

Cevap : Hasan Basri.

Soru 25: Osmanlı
İmparatorluğunun 9. Şeyhul İslamıdır. Asıl adı Şemsettin
Ahmet olduğu halde dedesinin ismi ile anıldı.

Yavuz Sultan Selim
devrinin müderrisi ve Şeyhul İslamı olan bu zat
zamanında insanların ve cinlerin müftüsü

anlamına gelen
“Müftü-s Sakaleyn” ünvanını aldı. Yavuz Sultan Selim ile
katıldığı Mısır seferinde atının ayağından

sıçrayan çamur
padişahın kaftanına sıçramış, Yavuz’da bu kaftanı
öldüğünde tabutunun üzerine örtülmesini

emretmiştir. 300 den
fazla eseri olan, İslam dünyasında kendisine “Muallim-i
Evvel” (birinci öğretmen) denen

Osmanlının bu büyük
Şeyhul İslamı kimdir?

Cevap : İbni Kemal.

Soru 26: Pakistan’ın kurucusu
Muhammed Ali Cinnah’la devamlı beraber olmuş, ona destek
vermiş ve bağımsızlık

savaşının fikri
kahramanı olmuş ayrıca Pakistan halkı için müstesna bir
yere sahip olmuş.

Pakistan’ın milli
şairi olan bu şair kimdir?

Cevap : Muhammed İkbal.


Soru 27: Horasan’ın Belh
şehrinin hükümdarının oğludur. Şehzade iken av esnasında
gaibden bir ses duymuş.

“Av için
yaratılmadım” şeklinde duyduğu bu sesten sonra dervişlik
yolunu bulmuş ve Süfyan-i Sevri’den ders

alarak insanları
takvaya davet etmiş. Basra şehri halkı ona gelip dua
ettiklerini ama kabul olmadığını söyleyip

sebebini
sorduklarında cevaben: Kalbinizi on sebeple
öldürmüşsünüz, diriltmezseniz dualarınız kabul olmaz.”


1) Allah (c.c.)’ı
tanırsınız ama kulluk etmezsiniz

2) Kitabı okur ve
duyarsınız ama ona göre ibadet etmezsiniz

3) Şeytana düşman
dersiniz ama hep onunla olursunuz

4) Peygamber
(s.a.v.)’i sever ve tasdik edersiniz ama sünnetlerini
yapmazsınız

5) Cenneti
seversiniz ama ona varmak için gayret etmezsiniz


6) Ateşi
sevmezsiniz ama günahları severek yaparsınız

7) Ölüm gelecek
bilirsiniz ama tedbir almazsınız

Cool Başkalarının
ayıplarını kötülersiniz ama kendinize hiç bakmazsınız


9) Allah (c.c.)’ın
rızıklarını yersiniz ama ona ne şükredersiniz ne de
tefekkür

10) Ölenlerinizi
gömersiniz ama ondan ibret almazsınız. Böyle olursanız
ve devam ederseniz dualarınız kabul

olur mu?”
Böyle nice sözleri olan alimimiz kimdir?

Cevap : İbrahim Ethem.

Soru 28: Osmanlı
padişahlarından Yıldırım Beyazıt’ın şahitliğini,
cemaatla namaza devam etmemesinden dolayı kabul


etmeyen kadı kimdir?

Cevap : Molla Fenari.

Soru 29: Asıl ismi Ahmet
El-Faruki olan büyük alim, devrinin, yaratıcısını
unutmuş devlet adamlarına fikri cihat yaptı.

Tüm yetki sahibi
kişilere mektup yazdı ve gerçeğin yolu Kur’an ve Sünnet
olduğunu, hurafelerle mücadelenin

şart olduğunu
anlattı. Yazmış olduğu mektuplar bir kitapta toplanıp
meşhur “Mektubat” isimli eseri oluşturdu.

Bu eserin sahibi
alimimiz kimdir?

Cevap : İmam-ı Rabbani.


Soru 30: “Zulmü alkışlayamam,
zalimi asla sevemem.

Gelenin keyfi için
geçmişe kalkıp sövemem.

Biri ecdadıma
saldırdı mı?.. Boğarım.

Boğamazsın ki!...
Hiç olmazsa yanımdan kovarım.

Üç buçuk soysuzun
ardında zağarlık yapamam.

Hele hak namına
haksızlığa ölsem tapamam.

Kanayan bir yara
gördüm mü yanar ta ciğerim,

Onu dindirmek için
çifte yerim, kamçı yerim.

Adam, aldırma da geç
diyemem, aldırırım,

Çiğnerim, çiğnenirim
hakkı tutar kaldırırım.”


Meşrutiyetin
ilanından sonra Sebil’ür-Reşat isimli dergiyi çıkaran,
İstiklal harbi

döneminde Burdur
milletvekili, İstiklal marşımızı karşılıksız kaleme alan
ve Safahat

isimli eserinde
sahibi olan milli şairimiz kimdir?

Cevap : Mehmet Akif Ersoy.


Soru 31: Son devrin büyük şair
ve yazarlarındandır. Tahsil için Avrupa’da bulunmuş
belli dönemden sonra Abdulhakim

Arvasi’nin tesiri
ile önceki hayatına kalem çekip yeni bir hayata
başlamıştır. Büyük Doğu mecmuasını

çıkardıktan sonra
atıldığı zindandan oğluna yazdığı mektubunda: “Sanma bu
tekerlek kalır tümsekte” diyerek

ölünceye kadar
mücadelenin bitmeyeceğini anlatmıştır. 25 Mayıs 1980 de
“Sultanüş-Şuara” (şairler sultanı)

ünvanını kazanmış ve
25 Mayıs 1985 de İstanbul’da vefat etmiştir. Ölümü:
“Ölüm güzel şey budur perde arkası

haber, hiç güzel
olmasaydı ölür müydü peygamber” diye tarif eden şairimiz
kimdir?

Cevap : Necip Fazıl Kısakürek.


Soru 32: Anadolu Selçuklu
İmparatorluğu döneminde yaşamış büyük mutasavvıf
şairdir. Derslerine sultanlar, vezirler dahi

iştirak ederdi. 1244
de Şemsi Tebrizi’den manevi dersler aldı. İnsanlara olan
tebliğde açtığı kucak hala halkın

dilindedir. Çünkü
onun: “Gel! Ne olursan ol yine gel. İster mecusi, ister
putperest olsan da gel. Dergahımız

ümitsizlik kapısı
değildir” ifadeleri hala halkımızın dilindedir.
Vefatından sonra Konya’daki Yeşil türbeye

defnedilmiştir. Oğlu
sultan Veled kendisinden sonra Mevlevi tarikatını kurdu.
“Ben hayatta olduğum müddetçe

Kur’an’ın kölesiyim.
Ben seçilmiş Muhammed Mustafa (s.a.v.)’nın ayağının
tozuyum. Kim benden bundan

başkasını
naklederse, ben ondan da onun sözünden de uzağım.” Diyen
alimimiz ve meşhur eserinin adı nedir?

Cevap : Mevlana Celaleddin Rumi,
eseri Mesnevi.


Soru 33: 1208 yılında
Sivrihisar’da doğduğu, Konya’da tahsilini tamamladığı
bilahare Akşehir’e yerleşerek orada ömrünü

geçirdiği
bilinmektedir. Onun fıkraları 700 yıldan bu güne
anlatılır, dinleyenlere görgü, bilgi, hikmet dersi
verir.

Başı daralan,
aklına gelen onun adına fıkra söylediğini görürsünüz.
Milletin inancıyla alay etmek isteyen şer

mantıklı insanlar
onu en çok istismar edenlerdir. Ama bizlere düşen ise
anlatılan fıkraları inceleyip eğer bir mana

içeriyor, hikmet
dolu, dini meselenin vurgulanıyor ve ahlak dolu bir
fıkra ise ona aittir, değilse ona atıftır veya


iftiradır diye
düşünmektir. Feraset sahibi bir insanın yapması gereken
de budur. İnsanların onu anladığı

söylenemez. Hatta o
bugünkü insanların konumunu incitmeden anlatmak için
merkebine ters binerek:

“Size arka
dönülmez, güvenilmez” demek istese de insanlar ona da
sadece gülmüşler ama hallerini

düşünmemişlerdir.
Osmanlının son sekiz asrının mizah ustası bu büyük
şahsiyet kimdir?

Cevap : Nasrettin Hoca.


Soru 34: Manevi terbiyesini
Seyyit Emir Külal ve Abdulhak Gücdüvani’den almış,
“Zikri Hafi” (gizli zikir) yolunu

Hz. Ebu Bekir
(r.a.)‘a bağlamış olan Nakşibendi tarikatını kurucusu
büyük mürşit kimdir?

Cevap : Muhammed Nakşibendi.


Soru 35: Kadın velilerden
olarak bilinir. Hicri 95 yılında doğup çocuk yaşta
kaçırılarak cariye olarak satılan,

Allah (c.c.)’a olan
tevekkül ve sabrı sonucu kurtulmuş, kendisine kerametler
nasip olmuştur.

Her gece evinin
damından şu duayı yapardı: “Ya Rabbi! Yıldızlar
parlıyor, insanların gözleri kapanmış,

kralların kapıları
kapalı, her aşık maşuku (aşık olduğu) ile yalnız, bende
seninle beraberim” diyerek

dostluğunu dile
getirirdi. Kefenini daima yanında taşır ve onun üzerinde
namazlarını kılardı.

Kudüs’te vefat eden
bu veli kadın kimdir?

Cevap : Rabiatül Adaviyye.



Soru 36: 980 yılında Buhara’da
Afsine köyünde dünyaya geldi. Kendisi ortaçağın
yetiştirdiği en büyük hekimlerdendir.

18 yaşında iken
zamanın bütün bilgilerini öğrenmişti. Çok gezmiş, çok
okumuş ve çok yazmıştır.

Bir çok
hastalıkların tedavi metotlarını, ilaçlarını keşfetmiş,
mikropların farkına varmış ve önlenebileceğini


söylemiştir. Beş
büyük cilt tutan “Kanun” adlı kitabı hekimliğin bütün
konularını içine almıştır. Bu alimimiz kimdir?


Cevap : İbni Sina.

Soru 37: 1545-1574 yılları
arasında yaklaşık otuz sene Osmanlı devletinde
Şeyhülislamlık makamında bulunmuş büyük

İslam alimi, Hoca
Çelebi adıyla da bilinen ve ikinci Ebu Hanife diye de
adlandırılan büyük zat, alim insan kimdir?

Cevap : Ebus-Suud Efendi.


Soru 38: 1703 Erzurum
Hasankale’de dünyaya geldi. Tillolu İsmail Fakirullah’ın
kızıyla evlendi. Şeyhinin vefatından

sonra onun yerine
postuna oturdu. Fıkıh, Tıp, Ahlak, Tasavvuf, Matematik,
Uzay Bilimleri, Biyoloji, Sosyoloji,

Akait ve Kelama dair
konuları içine alan meşhur “Marifetname”sini yazdı. “Hak
şerleri hayreyler,

Zannetme ki gayr
eyler, Arif onu seyreyler, Mevlamgörelim neyler,
Neylerse güzel eyler”

gibi sözleri halkın
dilinde olan bu alimimiz kimdir?

Cevap : Erzurumlu İbrahim Hakkı.


Soru 39: Amerika ve Japonya’nın
varlığından ilk defa bahseden ilim adamı kimdir?


Cevap : Biruni.

Soru 40: Müslümanlar arasında
dayanışmanın gereğine işaret eden aşağıdaki sözler hangi
İslam alimine aittir?

“Nasıl insanın bir
eli diğer eline rekabet etmez, dili kulağına itiraz
etmez, kalp ruhun ayıbını görmez,

belki birbirinin
noksanını ikmal eder, kusurunu örter, ihtiyacına yardım
eder,

vazifesine muavenet
eder; yoksa o insanın vücudu söner, ruhu kaçar, cismi de
dağılır.”

Cevap : Bediuüzzaman Saidi Nursi.


Soru 41: O henüz küçükken,
ihtiyar annesi bir gece uykudan uyanıp kendisinden bir
bardak su ister.

O gider testiden su
doldurup gelir. Fakat annesinin tekrar uykuya daldığını
görünce uyandırmaya kıyamaz ve

başucunda beklemeye
başlar. Nihayet annesi sabah namazına uyanır ve oğlunun
elinde bir bardak su, ayakta

beklediğini görür.
Manzara onu duygulandırmıştır. Hayranlığına göz yaşları
karışır ve ona:

“Allah razı olsun,
arifle sultanı olasın” diye dua eder. Bu vefakar
alimimiz kimdir?

Cevap : Beyazidi Bestami.


Soru 42: Ünlü şarkiyatçı
Gandz’ın kendisi hakkında “Cebir ilmi bakımından
Öklit’ten bir yıl ilerde” dediği, Gerolama

Cardano (İtalyan
hekim, filozof ve matematikçisi)’nin ise kendisini
dünyanın en büyük 12 dahisi arasında saydığı,

meşhur “El Cebir vel
Mukabele” adlı eserin sahibi, aynı zamanda astronom olan
İslam bilgini kimdir?

Cevap : Harizmi (780-850).


Soru 43: Dünya tarihinde
Sibernetiğin kurucusu olan ilk bilim adamıdır.
Bilgisayarın babası olarak İngiliz matematikçisi


Charles Babbage
bilinenden altı asır önce aynı sisteme dayalı makineler,
otomatik aletler imal etmiş ve

çalıştırmıştır.
Meşhur eserinin adı “Kitabül Cami Beynel İlmi Vel Ameli
en-Nafi Fi Sinaatil Hiyel (Mekanik

hareketlerden
mühendislikte faydalanmayı içine alan kitap)’dır. Bu
İslam bilgini kimdir?

Cevap : Cezeri (1136-1206).


Soru 44: “Söz olan kese savaşı,
söz olan kestire başı, söz olan oğulu aşı, yağ ile bal
ide bir söz.”

Okumuş olduğum bu
veciz söz hangi İslam büyüğünün sözüdür?

Cevap : Yunus Emre.

Soru 45: Ceylan derisine çizmiş
olduğu dünya haritasında, harita üzerinde Amerika’yı ilk
defa gösteren kimdir?

Cevap : Piri Reis.

Soru 46: Tarihte ilk defa roket
denemeleri yapan ve füzeyi kullanan ilim adamı kimdir?


Cevap : Hasan Çelebi.

Soru 47: Batıya matematik
ilmini tanıtan bilgin kimdir?

Cevap : Ebu Kamil Suca.


Soru 48: İlk deniz altıyı
geliştiren Osmanlı bilgini kimdir?

Cevap : İbrahim Efendi.


Soru 49: Batılıların El Gabra
dediği Cebir ilminin kurucusu kimdir?

Cevap : El Cabir.

Soru 50: Son dönemin
yetiştirdiği, kalemi ve eserleriyle insanımıza ve
gençliğimize çığır açanlardan biri olan,

1950 ile 1960’lı
yıllarda Üstat Necip Fazıl ile birlikte fikir çilesini
oluşturan, İslami fikirlerinden ve mücadelesinden


dolayı ömrü
hapislerde geçen, İslami davasından tavizler vermeyen,
belli dönem milletvekilliği (yani eski tabirle


mebusluk) yapacak
iken hakkı elinden gasp edilen, “Bu zulme mebus olamadık
ama, mahpus damı da olamadık”

diyerek gerçekleri
haykıran. “Bir Nesli Nasıl Mahvettiler” gibi eserler
ortaya koyan yazar,

mücahit ve
mütefekkir kimdir?

Cevap : Osman Yüksel Serdengeçti.


Soru 51: 1892 yılında Adana’da
doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da yaptıktan sonra
İstanbul’a gelerek Darul Fünun

Hukuk fakültesine
girdi. Daha sonra tasavvufa yönelerek meclisi meşayıh
reisi Erbilli Esat efendiye bağlandı.

Bundan sonraki
hayatında bir yanda muhasebecilik bir yanda da irşat
faaliyetlerine katıldı. Bir ara Şam’da dokuz

ay kaldıktan sonra
İstanbul’a geldi. 1979 da Medine’ye gitti. Çeşitli
kitaplarda toplanan vaaz ve sohbetleri

toplumun değişik
kesimlerine nüfuz etmiş ve bir çok çevreyi etkilemiştir.
1984 de Medine’de vefat eden bu zatı

muhterem kimdir?

Cevap : Mahmut Sami Ramazanoğlu.


Soru 52: 2 Temmuz 1900 yılında
Polonya’nın Galisya bölgesinde dünyaya geldi. Anne ve
babası Yahudi idiler.

O zamanlar adı
Liopold Fays idi. Tıpkı dedesi gibi kahin olmak üzere
eğitimine başladı. Ne var ki endişe dolu

ruhu onun bu
eğitimden kaçmasına ve askeriyeye girmesine yol açtı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra

Viyana’da
gazetecilikle meşgul olmaya başladı. Dayısından almış
olduğu bir davet üzerine Kudüs’e yola çıktı.

Kudüs’e gitmesi
Siyonizm hareketini tanımasına ve reddetmesine yol
açtı. Oradan İslam’a ve İslam alemine aşk

yolculuğuna başladı.
Bu yolculuk 1926 yılında Arap yarımadasında müslüman
olmasıyla son buldu. Buradan

hareketle
20.yüzyılın en akıllılarından biri olan bir aklın İslam
tarihiyle,akaidi, bugünü, geleceği ve müslümanların


problemleriyle
ilgili reaksiyonu ve kaynaşması başladı. Bu kaynaşmaları
1953 yılında piyasaya çıkan, yüzyılın

ortaya koyduğu en
parlak edebi ve fikri çalışmalarından sayılan “Mekke’ye
Giden Yol” isimli eserinde yazdı.

20 Şubat 1992
yılında vefat eden ve yüzyılın bütün ağırlıklarını
omzunda taşıyan bu büyük insanın ismi nedir?

Cevap : Muhammed Esed.

Soru 53: Hayatı hakkında kesin
bilgiler yoktur. Ölümünden sonra düzenlenen divandan
13.yüzyıl ortalarından 14.yüzyıl

başlarına kadar
yaşadığı anlaşılıyor. Orta Anadolu’nun pek çok yerinde
ona ait olduğu söylenen mezarlar ve

makamlar vardır.
Kişiliği çevresinde efsaneler ve menkıbeler oluşturdu.
Mevlana Celaleddin’i tanıdığı ve onun

nazarından ilham
aldığı, Taptuk Emre adlı şeyhe bağlandığı ve ondan
oldukça etkilendiği Divanındaki şiirlerden

anlaşılıyor. Allah ve
insan sevgisini işleyen tasavvufi şiirler yazmıştır.
Kullandığı sade Türkçe onun asırlardır süren

kalıcılığının en
büyük özelliğidir. Bir beyti şöyledir: “Dövene elsiz
gerek, Sövene dilsiz gerek,

Derviş gönülsüz
gerek, Sen derviş olamazsın, Sen Hakkı bulamazsın” Bu
zatı muhterem kimdir?

Cevap : Yunus Emre.

Soru 54: Osmanlı Devletinin
kuruluş yıllarında yaşamış büyük İslam alimi idi.
Karaman oğulları topraklarında doğmuştur.

Doğum tarihi
bilinmemektedir. İlk tahsilini memleketinde yaptıktan
sonra Şam’a gitti. Pek çok alimden fıkıh,

tefsir, hadis ve
diğer ilimleri tahsil edip üstün derecelere yükseldi.
Tasavvuf yoluna girip manevi olgunluğa kavuştu.


İnsanlara doğru yolu
anlatıp, hak dine kavuşturmak için memleketine döndü.
Bir rivayette babası İlyas

Horasanının
halifelerinin ileri gelenlerindendi. Eskişehir
yakınlarında İtburnu denilen bir köyde ikamet eder ve
ilim

öğretmekle meşgul
olurdu. 1326 tarihinde takriben 125 yaşında iken vefat
eden bu alim, abid, zahit kimdir?

Cevap : Şeyh Edebali.

Soru 55: Osmanlı geleneğinde;
Sultanın hal edilmesi için Şeyhulislam’ın fetvası
gerekiyor ve bu fetvayı Şeyhulislam’ın

yardımcısı Fetva
Emini yazdıktan sonra Şeyhülislam imzalıyordu. Yahudi ve
Ermeniler Sultan Abdülhamit’i

Jöntürklerle
birlikte halletmek için Fetva emininden fetva yazmasını
istediler. Fetva Emini:

“Ben Sultan
Abdülhamit’i halledecek bir sebep göremiyorum” diyerek
fetvayı yazmadı. Bunun üzerine

Jöntürklerin
yanında yer almış olan bir hoca efendi “O halde ben
yazarım” dedi ve Sultan Abdülhamit’in hal

fetvasını yazdı.
Tefsir kitabı da bulunan bu hoca efendi kimdir?


Cevap : Elmalılı Ahmet Hamdi
Yazır.

Admin
Administrator

Erkek Mesaj Sayısı : 2857
Points : 6936
Reputation : 7
Kayıt tarihi : 03/05/11

http://uydudreambox.swedishforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz