En son konular
» Canli MAc Izleme linki
HADİS Soru Cevap EmptyPaz Ekim 06, 2019 11:10 am tarafından turk9999

» DreamBox Kullanıcılarına özel FLASHWIZARD 7.02 Türkçe
HADİS Soru Cevap EmptyC.tesi Eyl. 17, 2016 8:48 am tarafından turnurbil

» E2 Setting 7,13,19,42
HADİS Soru Cevap EmptyPaz Kas. 01, 2015 10:04 am tarafından codegen

» Redline Aradiginiz hersey tek link Her zaman guncel Arkadaslar
HADİS Soru Cevap EmptyC.tesi Eyl. 26, 2015 5:57 am tarafından UCANKUS004

» Çökmüş Dreambox DM 500S Kurtarma
HADİS Soru Cevap EmptySalı Eyl. 22, 2015 12:43 pm tarafından yavoth

» DM800HD Clone Patched Images (Sim 2.01 SSL#84D OE2.0)
HADİS Soru Cevap EmptyPerş. Tem. 02, 2015 2:38 pm tarafından Admin

» All Files in Our Enigma2 Addons
HADİS Soru Cevap EmptyÇarş. Tem. 01, 2015 10:55 pm tarafından ttys

» E2 - Dreamboxedit_setup 5.1.1.1 ile İP TV eklemek
HADİS Soru Cevap EmptyPaz Mart 22, 2015 1:48 am tarafından AHMCEL

» Ace Stream Media 3.0.3 programı ve paylaşım bölümü
HADİS Soru Cevap EmptyPerş. Mart 05, 2015 1:59 pm tarafından Admin

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Haber

Html Kodları
http://www.btgroup.com.tr/tr/
Canli Radyo

Fbml Kodları

http://www.btgroup.com.tr/tr/
Şubat 2020
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Takvim Takvim


HADİS Soru Cevap

Aşağa gitmek

HADİS Soru Cevap Empty HADİS Soru Cevap

Mesaj tarafından Admin Bir Paz Şub. 26, 2012 10:28 pm

HADİS



Soru 1 : Rasülullah (s.a.v.) Efendimizin
takip edip uyguladığı dini yol ve tutumlara ve bunları genel prensipler
çerçevesi

içinde ümmetine uygulamasını
emrettiği söz ve fiillere ne ad verilir?

Cevap : Sünnet.
Soru 2 : Hadis-i Şerif ne demektir?
Cevap : Sünnetlerin sözle ifade edilmesine denir.


Soru 3 : Söz bakımından Peygamberimiz
(s.a.v.)’e anlam bakımından Allah (c.c.)’e ait olan hadislere ne ad
verilir?

Cevap : Kutsi Hadis.

Soru 4 : Sünnetin çeşitleri nelerdir kısaca
izah ediniz.

Cevap : Üç çeşittir.
a- Kavli sünnet; Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in sözleridir.

b- Fiili sünnet; Peygamber efendimiz
(s.a.v)’in yaptığı iş ve hareketlerdir.

c- Takriri sünnet; Peygamber
efendimiz (s.a.v.)’in işaret ettiği veya sükut ettiği işlerdir.



Soru 5 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in
Hadis-i Şerifleri’nin büyük bir çoğunluğu “Kütübü Sitte”

olarak bilinen altı hadis
kitabındadır. Bu altı kitabı yazarlarıyla birlikte söyleyiniz.


Cevap : a- Sahih-i Buhari. Yazarı: İmam Buhari,

b- Sahih-i Müslim. Yazarı: İmam
Müslim,

c- Sünen-i Ebu Davut. Yazarı: Ebu
Davut,

d- Sünen-i İbni Mace. Yazarı:
Abdullah İbni Mace,

e- Sünen-i Tirmizi. Yazarı:İsa İbni
Sevre Et-Tirmizi,

f-Sünen-i Nesei. Yazarı: Ebu
Abdullah En-Nesei.


Soru 6 : İslam aleminin en büyük
muhaddisidir.(hadis alimidir.) Hicri 194-256 senelerinde yaşamış, babası
İsmail Bin

İbrahimdir. 16 yaşında iken iki
büyük hadis kitabını ezberledi. İlmini Mekke’de tahsil etti. Daha 18
yaşında

iken hadis ravileri ile ilgili hadis
kitabı yazdı. Daha sonraki 16 yıllık yaptığı çalışma ile “El-Cami’üs
Sahih”

adlı büyük hadis kitabını yazdı.
Kendisi “Sahih adlı kitabımı altı yüz bin hadisten seçtim. Yazdığım her
hadis

için iki rekat namaz kıldım.” diye
söz eden ve kitabında 7275 sahih hadis bulunan, Kur’an’ı Kerimden sonra


en büyük kaynak kabul edilen Sahih-i
Buhari adlı kitabın müellifi kimdir?

Cevap : İmam Buhari hazretleridir.

Soru 7 : Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim’den
sonra en büyük hadis kitabı sayılan Ebu Davut isimli eserin yazarı olan


muhaddisimizdir. 888 miladi yılında
Basra’da doğmuştur. 500.000 Hadis-i Şerif içinden 4800 hadis-i şerifi


kitabına almış, hocası Ahmet Bin
Hambel’e gösterip onun takdirini kazanmıştır. Kitabı Kütübü Sitte’nin


3. Kitabı olarak bilinir.
Eserindeki tüm hadisleri İslam hükümlerine ait hadisler olan
muhaddisimiz kimdir?

Cevap : İmam-ı Ebu Davut.

Soru 8 : “Riyazü-s Salihin” adlı hadis
kitabının yazarı kimdir?

Cevap : İmam Muhyiddin en-Nevevi’dir.

Soru 9 : Kur’an’ı Kerim ve Sahih-i Buhari’den
sonra en değerli kaynak olan Sahih-i Müslim’in müellifidir. Hicaz,
Mısır,

Suriye, Irak, İran ve Türkistan’ı
dolaşarak hadis topladı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in buyurduğu her
sözü

en sağlam kaynaklara dayanarak aldı,
ezberledi ve kitabına yazdı.30.000 hadisi şerifi topladı ve inceledi.


Kitabı Kütübü Sitte’nin 2. Olan
hadisi şeriflere ve Allah’ın Rasülüne aşık olan bu büyük muhaddisimiz
kimdir?

Cevap : İmamı Müslim.

Soru 10: Kur’an’ı Kerim’den sonra kaynak olan
Kütübü Sitte’den Süneni Nesai’nin müellifidir. Asıl adı Ahmet Bin


Şuayb, lakabı Ebu Abdurrahman’dır.
Şam, Horasan, Irak, Hicaz, Cezire ve Mısır’ı dolaşıp hadis topladı ve


kitabını yazdı. Bundan başka
içersinde hiç bir zayıf hadisin bulunmadığı “Mücteba” isimli eserini
yazdı.

Ömrü boyunca Davut (a.s.) gibi bir
gün yiyip bir gün oruç tutan bu muhaddisimiz kimdir?


Cevap : İmam-ı Nesai

Soru 11: Asıl ismi İsa Bin Ebu Muhammed olan,
Horasan, Hicaz ve Irak’ı baştan sona kadar dolaşarak hadis toplayıp,


Kütübü Sitte’den Süneni Tirmizi’yi
yazmış muhaddisimiz kimdir?

Cevap : İmam-ı Tirmizi

Soru 12: En çok hadis rivayet eden sahabe
kimdir?

Cevap : Ebu Hureyre (r.a.)

Soru 13: Müttefekun Aleyh ne demektir?

Cevap : Buhari ve Müslim’in bir hadis üzerindeki
ittifakıdır.(Görüş birliğidir).


Soru 14: Mevzu hadis ne demektir?
Cevap : Peygamber Efendimiz(s.a.v.)!in
ağzındanmış gibi uydurulan gerçek olmayan sözlerdir.


Soru 15: Kadın sahabelerden en çok hadis
rivayet eden kimdir?

Cevap : Hz. Aişe (r.anha)’dır.

Soru 16: Senet nedir?
Cevap : Hadis-i Şerif’i rivayet eden kişiler
zinciridir.


Soru 17: Metin neye denir?
Cevap : Senetten sonraki Peygamberimiz
(s.a.v.)’in sözleridir.


Soru 18: Ravi kimdir?
Cevap : Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in söz ve
fiillerini rivayet eden her kişiye ravi denir.


Soru 19: Hadis nedir?
Cevap : Peygamberimiz (s.a.v.)’e isnat edilen
sözler, fiiller, sıfatlar ve peygamberimizin görüpte sustuğu şeylerdir.



Soru 20: Ebu Hureyre’nin asıl adı nedir?

Cevap : Abdurrahman Bin Sahr’dır.

Soru 21: Sahih-i Müslim’de kaç hadis vardır?

Cevap : Tekrarlar dışında 4.000 hadis.

Soru 22: Tabiin kimdir?
Cevap : Sahabeden sonra gelen ve onlarla sohbet
edenlerdir.


Soru 23: Kaç çeşit hadis vardır?
Cevap : Üç çeşit; Mütevatir, Meşhur ve Ahat.


Soru 24: Peygamberimiz (s.a.v.)’in bizzat
söylediği sözlere ne ad verilir?

Cevap : Kavli sünnet.

Soru 25: Peygamberimiz (s.a.v.)’in yaptığı
işlere ve bu ibadetlere ne isim verilir?

Cevap : Fiili sünnet.

Soru 26: Peygamberimiz (s.a.v.)’in görüpte men
etmediği söz ve davranışlara ne ad verilir?

Cevap : Takriri sünnet.

Soru 27: Hadis ilminde molla kime denir?

Cevap : 2.000’den fazla hadis ezberleyene denir.


Soru 28: Adalet ve zabt sahibi ravilerin
kesiksiz bir senetle bir birinden rivayet ettikleri,

illetli ve şaz olmaktan uzak hadise
ne ad verilir?

Cevap : Sahih hadis.

Soru 29: Mevzu hadis uydurma sebepleri
nelerdir?

Cevap : a- Mezhep, kabile ve milletini müdafa
etmek gayreti.

b- İslam düşmanlığı, c- Şahsi
menfaat kaygısı, d- Yöneticilere yaklaşma arzusu.


Soru 30: Hadisi rivayet eden ravide aranan şartlar
nelerdir?

Cevap : a- Müslüman olmak, b- Adaletli olmak, c-
Zabt sahibi olmak, d- Akıl ve baliğ olmak.

,
Soru 31: Ayet okumak kaydı ile Peygamberimiz
(s.a.v.)’in Allah Teala şöyle buyurmuştur diyerek,

Allah Teala’ya izafe ettiği
hadislere ne ad verilir?

Cevap : Kutsi Hadis.

Soru 32: Peygamberimiz (s.a.v.)’in kendisine
intikal eden bir olay karşısında susarak cevap vermesine ne ad verilir?


Cevap : Takriri sünnet

Soru 33: Sahih 6 hadis kitabı olan Kütübü
Sitte’nin sonuncusu olan hadis kitabının sahibi Ebu Abdullah Bin Yezit
hicri

209, miladi 824 yılında Kazvin’de
doğdu. Arap dili ve edebiyatı üzerine derinleşti. Daha sonra tüm
çalışmalarını

hadisi şerifler üzerinde
yoğunlaştırdı. En güvenilir ravi ve hadisleri bulmak üzere Irak,
Arabistan, Suriye ve Mısır

gibi İslam beldelerini gezdi.
Sonuçta topladığı hadisi şerifleri sünen isimli eserinde birleştirdi.
Eseri tertibi

tekrardan uzak ve kısa oluşuyla
tanınmaktadır. Bu büyük muhaddis hicri 273, miladi 886 yılında vefat
etmiştir.

Esas ismini verdiğimiz halk arasında
yazdığı eserin adıyla anılan imamı tanıdınız mı?


Cevap : İmam İbni Mace.

Soru 34: Söz, fiil, takrir ahlaki ve fiziki
vasıf olarak Peygamberimiz (s.a.v.)’e izafe edilen her şeyin yazılı
metnine ne denir.

Cevap : Hadis

Soru 35: Kaç çeşit sünnet (hadis) vardır?

Cevap : 3, (kavli, fiili ve takriri)

Soru 36: Bir diğerinden almak ve nakletmek
şartıyla, hadisi rivayet eden kişilerin Rasulüllah (s.a.v.)’a

kadar sıralandığı kısma ne ad
verilir?

Cevap : Senet.

Soru 37: Görme ve duymaya dayanarak nesilden
nesile nakledilen hadislere ne ad verilir?

Cevap : Mütevatir hadis.

Soru 38: Hadisin sözlük anlamı aşağıdakilerden
hangisidir?

Cevap : Yeni.

Soru 39: Peygamberimiz (s.a.v.)’in sözlerine,
fiillerine, takririne (hoşgörüsüne), yaratılışındaki ve ahlakındaki
sıfatlarına

hadis denir. Peygamberimizin bu
hadisleri iki bölümden oluşmaktadır. Kur’an’ı Kerim’in anlaşılmasında
bize

büyük bir ışık tutan, müslümanların
hayatını kolaylaştıran hadislerin bu iki bölümünden biri senettir.


Diğerini siz
söyleyiniz.

Cevap : Metin.

Soru 40: Hadisi şerifler kitaplarımıza
geçinceye kadar hangi şekillerde rivayet edilmiştir?

Cevap : Lafsan ve manen.

Soru 41: Adalet ve zabt sahibi ravilerin
muttasıl senetlerle rivayet ettikleri, şazz ve muallel olmayan hadislere
ne ad verilir?

Cevap : Sahih hadis.

Soru 42: Arapça bir kelime olup, genellikle
hadis ilmiyle uğraşan alime ne ad verilir?

Cevap : Muhaddis.

Admin
Administrator

Erkek Mesaj Sayısı : 2857
Points : 6936
Reputation : 7
Kayıt tarihi : 03/05/11

http://uydudreambox.swedishforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz